
رشته مهندسی یکی از رشته های با تنوع بالا در ایران و سراسر جهان است که می تواند انتخاب خوبی برای افراد با علایق مختلف باشد. یکی از شاخه های مهندسی، مهندسی صنایع است. مهندسان صنایع مسئول بهینه سازی فرآیندها و عملیات هستند و در عین حال از رعایت استانداردهای مختلف محیط کار مانند ایمنی کارکنان، استانداردهای زیست محیطی و مقررات دولتی برای افزایش بهره وری، کاهش هزینه ها در تولید و در نهایت بهبود کیفیت محصول اطمینان حاصل می کنند. یکی از بزرگترین مسئولیت های آنها که در اکثر آگهی های استخدام مهندس صنایع دیده می شود، ارائه راه های جدید، سریع تر و کم هزینه تر برای تولید کالا است تا بتوانند به شرکت ها در صرفه جویی سرمایه کمک کنند.
در این مقاله در مورد رشته و شغل صحبت خواهیم کرد و در مورد کارهایی که مهندسان صنایع انجام می دهند و همچنین مسیر شغلی آنها بیشتر صحبت خواهیم کرد. در نهایت، بازار کار مهندسی صنایع را بررسی خواهیم کرد.
مهندسی صنایع چیست؟
مهندسی صنایع نوعی مهندسی است که فرآیندهای مختلف تولید را در صنایع مختلف بهینه می کند. حوزه ای که در طول انقلاب صنعتی پدیدار شد، با تکنیک های جامع مدیریت کیفیت (TQM) متحول شد و در نهایت به ساختار فعلی خود رسید که هدف آن بهبود کیفیت محصول و کارایی فرآیند تولید است.
افزایش کارایی فرآیند تولید، بهبود کیفیت محصول و کاهش هزینه های تولید از اهداف مهم در مهندسی صنایع و گرایش های مهندسی صنایع است. به دلیل تمرکز این رشته از مهندسی بر بهبود کار و فرآیندها، تأثیر آن را می توان در صنایع مختلفی مانند حمل و نقل، ارتباطات، انرژی، مراقبت های بهداشتی، بانکداری و خرده فروشی مشاهده کرد.
مهندس صنایع چه می کند؟
برای یافتن راه هایی برای کاهش ضایعات و بهبود عملکرد، مهندسان صنایع ابتدا باید تمامی الزامات مربوط به تولید محصول را بررسی و ارزیابی کنند. سپس از روش ها و مدل های ریاضی برای طراحی سیستم های تولیدی و اطلاعاتی استفاده کنید تا نیازها را به بهترین نحو برآورده سازند.
مهندسان صنایع مانند سایر افراد در مشاغل مختلف باید مجموعه مهارت های متنوعی داشته باشند تا بتوانند از آنها در کار خود استفاده کنند. مجموعه مهارت های آنها شامل مهارت های سخت و نرم است و همه آنها در این زمینه ضروری هستند. مهندسان صنایع از این مهارت ها برای طراحی سیستم های زیر استفاده می کنند:
- سیستم های جابجایی قطعات سنگین در کارخانه های تولیدی
- سیستم ارسال کالا از شرکت به مشتریان
- سیستم هایی برای ارزیابی اینکه افراد چقدر وظایف خود را به خوبی انجام می دهند
- سیستم پرداخت حقوق کارگران
تمرکز اصلی مهندسان صنایع در تمامی پروژه ها این است که چگونه کار را به بهترین شکل ممکن انجام دهند. کار آنها شامل موارد مختلفی مانند برنامه ریزی، تخمین تعداد کارگران مورد نیاز، ارزیابی وظایفی است که کارگران باید انجام دهند، کار بدون خطا، بررسی فناوری های موجود، نظارت بر کارگران و موارد دیگر. تمرکز بر ایمنی، نگرانی های زیست محیطی و هزینه نیز از دیگر دغدغه های مهندسان صنایع است.
اگر به آگهی های استخدامی در این زمینه نگاه کرده باشید، خواهید دید که مهندسان صنایع دارای وظایف زیر هستند:
- برنامه زمان بندی تولید را مرور کنید، ویژگی های هر محصول را بررسی کنید، تمام فرآیندها و سایر اطلاعات را ارزیابی کنید تا همه روش ها و فعالیت های ساخت و خدمات را بهتر بشناسید.
- یافتن بهترین راه برای تولید قطعات یا محصولات یا ارائه خدمات با حداکثر کارایی
- توسعه سیستم های کنترل مدیریت برای کارآمدتر کردن برنامه ریزی مالی و تحلیل هزینه ها
- از روش های کنترل کیفیت برای حل مشکلات تولید یا کاهش هزینه ها استفاده کنید
- برای توسعه استانداردهای طراحی و تولید با سایر همکاران، مدیران و مشتریان ارتباط برقرار کنید
- طراحی سیستم های کنترلی برای هماهنگی فعالیت ها و برنامه ریزی تولید برای اطمینان از انطباق محصولات با استانداردهای کیفیت
- با مشتریان در مورد مشخصات محصول، فروشندگان در خرید، پرسنل مدیریت در مورد قابلیت های تولید و کارکنان در مورد وضعیت پروژه مشورت کنید.
- شبیه سازی زنجیره تامین و فرآیندها با استفاده از ابزارهای مهندسی مانند (CAE) و (CAD)
محل کار یک مهندس صنایع چگونه است؟
مهندسان صنایع بسته به وظایف خود می توانند در دفتر شرکت و در محل تولید محصول به فعالیت خود ادامه دهند. مثلاً در صورت بروز مشکل در خط تولید، می توانند از کارخانه بازدید کنند و بر کار نظارت کنند. هنگام حل مشکلات، آنها می توانند به شرکت برگردند، پشت میزهای خود بنشینند و بر اساس اطلاعات کارخانه مشکل را تجزیه و تحلیل کنند و از تکرار آن جلوگیری کنند.
مهندسان صنایع اغلب از نزدیک با دیگر متخصصان و کارمندان تولید کار می کنند. گاهی لازم است برای ارزیابی فرآیندها در محیط های کاری مختلف به ماموریت ها و سفرهای کاری رفت. اما بالاخره اینطوری تمام وقت کار می کنند.
چگونه مهندس صنایع شویم؟
اگر به مجموعه مسئولیت های مهندسان صنایع علاقه مند هستید و می خواهید در این زمینه فعالیت کنید، می توانید در ادامه با ما همراه باشید تا از مسیر شغلی آن مطلع شوید. اما قبل از هر چیز بهتر است تست شخصیت MBTI را انجام دهید تا مطمئن شوید که برای این کار آماده هستید. با شرکت در این آزمون متوجه خواهید شد که آیا این شغل برای شما مناسب است یا باید به دنبال شغل دیگری باشید.
1. مدرک لیسانس یا بالاتر کسب کنید
بدیهی است که شروع کار هر مهندس صنایع، اخذ مدرک کارشناسی است. آنها دوره هایی را در رشته های اصول مهندسی، مکانیک، ریاضیات و محاسبات آماری در برنامه درسی کارشناسی مهندسی صنایع می گذرانند. برخی نیز مدارک بالاتری مانند کارشناسی ارشد و دکترا را در صنایع دنبال می کنند تا فرصت های شغلی خود را افزایش دهند. اما قبل از انجام این اقدام باید آگهی های استخدامی شرکت ها را ارزیابی کنند تا از شرایط تحصیلی آنها مطلع شوند. به طور کلی، داشتن مدرک کارشناسی ارشد می تواند به عنوان یک مزیت رقابتی برای جویندگان کار در جستجوی موقعیت های بالاتر در نظر گرفته شود.
2. مهارت های خود را توسعه دهید
برای موفقیت در مهندسی صنایع به مهارت های خاصی نیاز دارید. بهترین راه برای یافتن تمام مهارتهایی که هر مهندس صنایع نیاز دارد، نگاهی به آگهیهای شغلی و مرور شرح وظایف آنها است. همچنین میتوانید نمونه رزومههای موفق مهندسین صنایع را مرور کنید و ایدههای مهارتیابی را از آنها دریافت کنید. مهارت های نرم مانند ارتباطات و مدیریت زمان و مهارت های سخت مانند توانایی ارزیابی سیستم ها و استفاده از CAE به طور کلی از مهمترین مهارت های مهندسین صنایع محسوب می شوند. برای توسعه مهارت های خود حتما تحقیق کنید.
3. گواهینامه دریافت کنید
بسیاری از فرصت های شغلی بر کسب گواهینامه برای مهندسان صنایع تمرکز دارند. شما می توانید با کسب مدرک در این زمینه شایستگی و شایستگی خود را ثابت کنید. بسیاری از کارفرمایان به گواهینامه های معتبر و بین المللی به عنوان یک برگ برنده برای جویندگان کار نگاه می کنند.
4. کسب تجربه در مهندسی صنایع
خوب است برای موفقیت در جستجوی شغل به فکر کسب تجربه باشید. برای کسب تجربه می توانید با یک دوره کارآموزی شروع کنید و سپس به دنبال فرصت های شغلی دیگر باشید. در صورت گذراندن دوره کارآموزی، امکان استخدام در همان شرکت وجود دارد.
5. رزومه خود را بهبود بخشید
داشتن یک رزومه قوی و کارآمد می تواند یک مزیت رقابتی در هنگام جستجوی کار باشد. هنگام نوشتن رزومه، از مثال های داخلی استفاده کنید و حتما عبارات کلیدی را در آن گنجانده باشید. برای افزایش شانس خود، باید رزومه خود را با توجه به شرح شغل هر فرصت شغلی تهیه کنید. این نکات مهم رزومه نویسی را دنبال کنید تا بتوانید فرمت مناسب برای رزومه خود را پیدا کنید. نکاتی را برای ایجاد یک رزومه حرفه ای، از جمله جزئیات سابقه کاری، فهرست کردن مهارت های ضروری و ذکر صلاحیت های آموزشی بیاموزید.
نکاتی برای موفقیت در مهندسی صنایع
البته همه افراد به دنبال موفقیت در مشاغل و مسیرهای شغلی مختلف هستند و این امر در مورد مهندسان صنایع نیز صدق می کند. برای موفقیت در این زمینه خوب است به نکات زیر توجه کنید:
- در حین تحصیل در مقطع لیسانس، سعی کنید از طریق دوره های کارآموزی، در معرض دید و تجربه کاری قرار بگیرید. می توانید طرح های خود را با مهندسین صنایع مجرب به اشتراک بگذارید و از آنها بازخورد بگیرید. در مسیر شغلی خود، سعی کنید طرح های خود را بهبود بخشید و تخصص خود را در این نمونه کارها به نمایش بگذارید تا خود را از دیگران متمایز کنید.
- در محل کار، هرگز از یادگیری دست نکشید و به دنبال گرایش های جدید باشید تا بتوانید در شغل ارتقا پیدا کنید.
- نمرات خوبی در دوره کارشناسی خود بگیرید تا شانس خود را برای ورود به آموزش عالی افزایش دهید. سوابق تحصیلی قوی به شما کمک می کند شغل بهتری پیدا کنید.
- مهندسی صنایع رشتهای پویا است که با پیشرفت فناوریهای مهندسی مانند فناوریهای مهندسی کامپیوتر و فناوریهای مهندسی برق تغییر میکند. یادگیری و استفاده از این نوآوری ها می تواند به شما در حرفه خود کمک کند و مهارت های خود را به کارفرمایان ثابت کنید.
بازار کار مهندسی صنایع
با توجه به داده های به دست آمده، پیش بینی می شود که رشد 3 درصدی در مشاغل مهندسی بین سال های 2019 تا 2029 وجود داشته باشد. مهندسان صنایع نیز تا زمانی که تولید در کشورها مستقر باشد امکان کار در صنایع مختلف را دارند و فرصت های شغلی برای آنها فراهم است.
حقوق مهندسان صنایع مانند سایر مشاغل به عواملی مانند موقعیت جغرافیایی، مهارت، موقعیت شغلی، کارفرما و شرایط شخصی بستگی دارد. هرچه تجربه بیشتری در این زمینه کسب کنید، می توانید خود را در بین سایر جویندگان کار متمایز کنید، زیرا شرکت ها و سازمان ها به افراد بسیار با تجربه در این زمینه نیاز دارند.
آخرین کلمه
مهندسی صنایع رشته ای جذاب و در عین حال با گرایش های متنوع است که امکان بکارگیری افراد این رشته را در صنایع مختلف از جمله مراقبت های بهداشتی، حمل و نقل، خدمات مالی و همچنین در تخصص هایی مانند طراحی هواپیما، رباتیک، کامپیوتر فراهم می کند. . طراحی سیستم ها و فناوری خودرو
اگر شما یک مهندس صنایع هستید و احساس می کنید که این مقاله هر موضوعی را از دست داده است، خوشحال می شویم اگر آنها را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.