
مهندسان معدن در زمینه های زمین شناسی و مهندسی فعالیت می کنند و فعالیت آنها مربوط به استخراج مواد معدنی از محیط طبیعی است. آنها مسئول ساخت ماشین آلات، تجهیزات و فرآیندهای مورد نیاز برای استخراج مواد معدنی از معادن هستند و گاهی اوقات به عنوان کارمند در شرکت های مشاوره دیده می شوند.
اگرچه بسیاری از مردم مهندسی معدن را سختترین رشته مهندسی میدانند، اما فرصت کاوش و کشف موادی که به بهبود زندگی انسان کمک میکند و همچنین حقوق رقابتی و سایر مزایا، مطمئناً هر کسی را به این رشته علاقهمند میکند. برای آن آماده شود.
در این مقاله در مورد رشته مهندسی معدن، حقوق و دستمزد این مهندسان و همچنین وظایف مهندسان معدن و بازار این رشته صحبت خواهیم کرد.
مهندس معدن کیست؟
مهندس معدن کسی است که در زمینه استخراج مواد معدنی کار می کند. آنها مسئول طراحی، ساخت، بهره برداری، نگهداری و ایمنی معادن و تأسیسات مرتبط هستند. مهندسان معدن با معادلات پیچیده ریاضی سر و کار دارند و با برنامههای کامپیوتری و همچنین دادههای زمینشناسی کار میکنند تا تعیین کنند که آیا یک ذخایر معدنی خاص میتواند در یک منطقه مورد بهرهبرداری قرار گیرد یا خیر.
مهندسان معدن گاهی اوقات مسئول ارزیابی پتانسیل مواد و طبقه بندی آنها بر اساس ارزش آنها هستند. برخی از مهندسان معدن وظیفه مدیریت پروژه ها را به طور کلی بر عهده دارند، در حالی که برخی دیگر بخش های خاصی از پروژه را مدیریت می کنند.
در برخی موارد، مهندسان معدن به دنبال نوآوری ها و تکنیک های جدید برای استخراج مواد هستند و از این رو می توان این شاخه از مهندسی را همگام با فناوری دانست.
حقوق مهندس معدن در ایران
میانگین حقوق ماهانه یک مهندس معدن با توجه به عواملی مانند حق مسکن، هزینه سفر و نوع شرکت، سطح ارشدیت، موقعیت جغرافیایی شرکت و سطح مهارت می تواند کاهش یا افزایش یابد. علاوه بر این، هر شرکت و کارفرما می تواند میزان حقوق را به دلخواه خود و مهندس معدن تعیین کند.
بر اساس داده های منتشر شده، متوسط حقوق یک مهندس معدن با مدرک لیسانس در تهران در سال 1400، 4 میلیون و 500 هزار تومان بوده است. حقوق مهندسان معدن از 5,900,000 تومان (کمترین) تا 8,500,000 تومان (بالاترین) متغیر است.
البته این اعداد بسته به عوامل مختلفی در معرض تغییر هستند. به عنوان مثال، حقوق و درآمد افراد شاغل در بخش دولتی بر اساس داده های اعلام شده توسط وزارت کار محاسبه می شود. اما نرخ تعیین شده برای همه مهندسان یکسان نیست. بنابراین، حقوق یک مهندس معدن در بخش معدن ممکن است با یک مهندس دیگر در بخش حفاری یکسان نباشد. این در حالی است که بسیاری از افراد بر این باورند که درآمد مهندسان معدن بسیار کم است زیرا سخت ترین رشته مهندسی محسوب می شود و همچنین از درجه سختی بالایی برخوردار هستند.
نکته ویژه در مورد حقوق مهندسان معدن این است که این مهندسان شاغل در شرکت های خصوصی با توجه به مهارت خود می توانند درآمد بیشتری داشته باشند. باید گفت که حقوق در سازمان های خصوصی بیشتر به عواملی مانند مهارت و تجربه افراد بستگی دارد.
وظایف و مسئولیت های یک مهندس معدن چیست؟
در مورد این سوال تاکنون: مهندسی معدن چقدر درآمد دارد؟ ما پاسخ دادیم حالا وقت آن رسیده است که وظایف این مهندسان را ذکر کنیم تا درآمد آنها را با کاری که انجام می دهند مقایسه کنید. وظایف و مسئولیت های مهندسان معدن عبارتند از:
- طراحی و ساخت تجهیزات معدن
- کمک در ساخت معادن زیرزمینی
- تجزیه و تحلیل داده ها در سازمان زمین شناسی
- اطمینان از ایمن و مناسب بودن معادن برای تجهیزات معدن
- آزمایش و ارزیابی نمونه های استخراج شده
- تعیین کیفیت مواد معدنی استخراج شده برای تبدیل آنها به محصولات کارآمد
- تحقیق در مورد خواص مواد معدنی
- اطمینان از رویه های ایمنی و حفظ سلامت و رفاه کارکنان
- حفاظت و نظارت بر محیط اطراف معادن
- حصول اطمینان از رعایت کلیه قوانین و مقررات قابل اجرا در شرکت های معدنی
- توسعه روش ها و تکنیک های جدید برای استخراج مواد معدنی
- انجام سایر وظایف محوله
بازار کار مهندسی معدن
همانطور که در مقاله مسیر شغلی مهندسی معدن اعلام کردیم، انتظار می رود مشاغل در زمینه مهندسی زمین شناسی و معدن بین سال های 2020 تا 2030 تقریباً 4 درصد رشد کنند. این نرخ رشد مشابه میانگین رشد سایر مشاغل است. با توجه به اینکه ایران ۷ درصد معادن جهان و ۶۸ نوع ماده معدنی (غیر نفتی) را در اختیار دارد، بنابراین ایران را میتوان یکی از غنیترین کشورها در ذخایر معدنی دانست.
نیاز به مواد معدنی و همچنین افزایش شغل و اشتغال مهندسان معدن در ایران، بازار کار مهندسی معدن را به جایگاه خوبی رسانده است که اگر به این رشته علاقه دارید می توانید از آن کسب درآمد کنید.