
برای موفقیت در هر مسیر شغلی، موفقیت از همان ابتدای مسیر، یعنی انتخاب دانشگاه و رشته تحصیلی ضروری است. انتخاب بسیاری از افراد برای مسیر شغلی، رشته مهندسی است و مهندسی صنایع، مهندسی برق، عمران و مهندسی مکانیک محبوب ترین رشته های مهندسی برای متقاضیان هستند. اما در رشته های مهندسی رشته ای به نام مهندسی صنایع غذایی وجود دارد که می توان آن را یکی از رشته های امیدوارکننده مهندسی دانست.
اگر بخواهیم در مورد مهندسی صنایع صحبت کنیم، باید بگوییم که مهندسی مواد غذایی رشته ای است که در آن از علوم مهندسی، بیولوژیکی و فیزیکی برای مطالعه ماهیت غذاها و بهبود غذا برای مصرف کننده عمومی استفاده می شود. در این رشته، دانشآموزان مهارتها و دانش لازم را برای درک فرآیندهای غذایی و رفع نیازهای مصرفکننده برای محصولات غذایی ایمن و پایدار کسب میکنند.
با تحصیل در بهترین دانشگاه های مهندسی صنایع غذایی و اخذ مدرک در این رشته می توانید در صنایع مختلفی از جمله تغذیه، مدیریت تولید، مدیریت فروش، تغذیه دام و خرده فروشی مشغول به کار شوید. اما بهترین دانشگاه ها برای تحصیل در رشته مهندسی صنایع کدامند؟ با ما همراه باشید و با این دانشگاه ها آشنا شوید تا بتوانید مسیر شغلی خود را به عنوان مهندس صنایع غذایی استخدامی با موفقیت آغاز کنید.
دانشگاه تهران
دانشگاه تهران به عنوان یکی از بهترین دانشگاه های ایران شناخته می شود و رتبه اول را در رتبه بندی بهترین دانشگاه های ایران به خود اختصاص داده است. رشته مهندسی صنایع غذایی یکی از رشته هایی است که در ساختمان گروه علوم و صنایع غذایی تدریس می شود. این ساختمان در سال 1342 در دانشکده کشاورزی تأسیس شد.
این حوزه یکی از حوزه های خوب این دانشکده است و هدف از معرفی آن تربیت متخصصان در زمینه تغذیه و صنایع غذایی برای رفع نیاز صنعت تبدیل مواد اولیه است. علاوه بر این، آنها می توانند سلامت و ثبات صنایع غذایی را تضمین کنند.
دانشجویان با تحصیل در رشته مهندسی صنایع غذایی در دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران می توانند در زمینه های تخصصی زیر مهارت کسب کنند:
- آشنایی با دوره های تخصصی مانند فرآیندهای تبدیل، نگهداری و بسته بندی مواد غذایی
- آشنایی با مبانی علوم پایه، شیمی، بیوشیمی و بیوتکنولوژی مواد غذایی
- آشنایی با روش های استفاده بهینه از پسماندهای کشاورزی و فرآورده های جانبی واحدهای صنایع غذایی
- آموزش راه های بهبود کیفیت ایمنی و بهداشت مواد غذایی
- خلاقیت و نوآوری در تولید محصولات جدید، فرآیندهای تولید و همچنین در طراحی ماشین آلات تولید
- طراحی کارخانجات و واحدهای فرآوری و تبدیل مواد غذایی
دانشگاه تبریز
دانشگاه تبریز یکی از برترین دانشگاه های ایران است که در بین دانشگاه های قدیمی ایران نیز شناخته شده است. دانشگاه تبریز دارای رتبه 7 در ایران است که این دانشگاه ها را به گزینه ای عالی برای تحصیل در ایران تبدیل می کند.
حوزه مهندسی صنایع غذایی در سال 1355 در دانشکده کشاورزی این دانشگاه با عنوان حوزه صنایع غذایی افتتاح شد و 9 سال بعد به حوزه مهندسی صنایع غذایی تغییر نام داد. در این دانشکده امکان تحصیل از کارشناسی تا کارشناسی ارشد و دکتری در رشته مهندسی صنایع غذایی وجود دارد. همچنین در این دانشکده امکان تحصیل در شاخه ها و گرایش های مختلف مهندسی صنایع غذایی وجود دارد. گرایش مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی می باشد و به دو گرایش ارشد و دکتری تقسیم می شود:
- صنایع غذایی – کارشناسی ارشد و دکتری.
- شیمی مواد غذایی – کارشناسی ارشد و دکتری.
- مهندسی صنایع غذایی – کارشناسی ارشد و دکتری
- بیوتکنولوژی مواد غذایی – کارشناسی ارشد و دکتری.
- مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی – Ph.D.
دانشگاه ارومیه
دانشگاه ارومیه یکی از دانشگاههای دولتی ایران است که در سال ۱۳۴۴ در استان آذربایجان غربی تأسیس شد. این دانشگاه از نظر بیشترین تعداد ارائه علمی از جمله مقاله یکی از دانشگاه های برتر است و رتبه دانشگاه ارومیه از 1401 رتبه هفدهم در ایران است.
رشته صنایع غذایی یکی از قدیمی ترین رشته های این دانشگاه محسوب می شود و در هر سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو می پذیرد. این منطقه در دانشگاه ارومیه در چهار گرایش شیمی مواد غذایی، صنایع غذایی، بیوتکنولوژی مواد غذایی و صنایع غذایی دانشجو می پذیرد.
دانشگاه ارومیه در رشته مهندسی صنایع غذایی مزایای زیادی برای دانشجویان دارد و علاوه بر آن تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده است. یکی از مهمترین مزیت های دانشگاه ارومیه برای تحصیل در رشته مهندسی صنایع غذایی وجود پنج آزمایشگاه برای انجام تحقیقات است. این پنج دانشگاه عبارتند از:
- آزمایشگاه آنالیز مواد غذایی
- آزمایشگاه میکروبیولوژی مواد غذایی
- آزمایشگاه شیمی مواد غذایی
- آزمایشگاه عملیات واحد و فناوری دانه
- آزمایشگاه صنایع غذایی
دانشگاه اصفهان
دانشگاه اصفهان یکی از قدیمی ترین دانشگاه های دولتی ایران است که در سال 1325 تاسیس شده است. دانشگاه اصفهان در سال 1401 در بین تمامی دانشگاه های ایران رتبه پانزدهم را به خود اختصاص داده است. در سال 1367 گروه علوم و صنایع غذایی در این دانشگاه تأسیس شد و به مکانی ایده آل برای تحصیل در رشته کشاورزی دانشجویان تبدیل شد.
در حال حاضر دانشگاه اصفهان در رشته مهندسی صنایع غذایی در هر سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری پذیرش دارد و پذیرش در این رشته و در گرایش های مختلف در این دانشگاه انجام می شود. این گرایش ها شامل علوم و صنایع غذایی در مقطع کارشناسی، فناوری مواد غذایی، مهندسی و میکروبیولوژی در مقطع کارشناسی ارشد و فناوری مواد غذایی، مهندسی و میکروبیولوژی و شیمی مواد غذایی در مقطع دکترا می باشد.
مهارت ها و توانایی هایی که دانشجویان با تحصیل در رشته مهندسی صنایع غذایی در دانشگاه اصفهان کسب می کنند شامل موارد زیر است:
- آشنایی با ترکیب شیمیایی مواد غذایی و نحوه اندازه گیری آنها
- آشنایی با خصوصیات میکروبیولوژیکی مواد غذایی و تولید محصولات تخمیری
- اصول کنترل کیفیت مواد غذایی را بدانید
- تولید و فرآوری انواع محصولات غذایی
- آشنا با مباحث مهندسی صنایع غذایی مانند انتقال حرارت، انتقال جرم، طراحی فرآیند مواد غذایی، ویژگی های تجهیزات صنایع غذایی و طراحی کارخانه تولید مواد غذایی
- تولید محصولات غذایی جدید با توجه به نیاز بازار مصرف
- تعیین بهترین شرایط نگهداری محصولات کشاورزی و غذایی
دانشگاه سمنان
دانشگاه سمنان یکی از دانشگاه های دولتی معتبر ایران است که فعالیت خود را از سال 1353 آغاز کرد. این دانشگاه در بین دانشگاه های برتر ایران شناخته شده است و در سال 1401 رتبه 31 را در بین تمامی دانشگاه های ایران کسب کرده است.
رشته مهندسی صنایع غذایی یکی از رشته های این دانشگاه است که در دانشکده دامپزشکی، منابع طبیعی و کشاورزی و دانشکده کشاورزی ارائه می شود. ظرفیت پذیرش دانشجو در این حوزه برای نوبت روزانه 20 نفر خانم و آقا می باشد و همین میزان برای نوبت دوم در نظر گرفته شده است.
آخرین کلمه
در این مقاله در مورد بهترین دانشگاه های ایران برای تحصیل در رشته مهندسی غذا صحبت کردیم. این دانشگاه ها بهترین امکانات و شرایط را برای دانشجویان خود فراهم می کنند و مدارک تحصیلی آنها از معتبرترین دانشگاه ها در ایران و جهان است. ایده آل ترین موقعیت برای شروع مسیر شغلی، اخذ مدرک مهندسی از این دانشگاه است. برای این کار باید پشتکار داشته باشید و از همین امروز برای رسیدن به این هدف برنامه ریزی کنید.