منو سایت

با انواع کسر حقوق و مزایا آشنا شوید

 تاریخ انتشار :
/
  وبلاگ
با انواع کسر حقوق و مزایا آشنا شوید

داشتن آگاهی مناسب از مهمترین قوانین تامین اجتماعی برای کارکنان یکی از ضروری ترین الزاماتی است که هر فرد باید در هنگام شروع به کار در شرکت ها یا سازمان های دولتی و خصوصی از دانش کافی نسبت به آن برخوردار باشد. بدین ترتیب افراد وظایف و حقوقی که در قانون برای محیط کار در نظر گرفته شده است را درک می کنند و می توانند از بروز اختلافات حقوقی احتمالی جلوگیری کنند. در همین راستا بحث کسر و مزایا از حقوق یکی از موضوعات مهم موجود در فیش حقوقی مردم است. اگر می خواهید اطلاعات کاملی در این زمینه کسب کنید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

راهنمای حقوق خالص و ناخالص

قبل از ورود به بحث کاهش حقوق، واژه هایی در این راستا به کار می رود که معنای خاصی دارد. بنابراین ابتدا لازم است معنا و مفهوم هر یک از این موارد روشن شود. برخی از این موارد در مقاله راهنمای حقوق خالص و ناخالص به طور کامل توضیح داده شده است

ابزارهای رایگان و آنلاین برای ایجاد رزومه

اکنون می توانید یک فایل رزومه حرفه ای و دوزبانه را بصورت آنلاین به صورت رایگان ایجاد و دانلود کنید.

  • اصطلاح دستمزد بیشتر برای کارگران و کسانی که به صورت ساعتی دریافت می شوند استفاده می شود.
  • دستمزدهای بالاتری برای کارکنان تعریف شده و به صورت ماهانه پرداخت می شود.
  • دستمزد ناخالص به معنای مجموع حقوق اولیه و مزایایی است که یک فرد مستحق آن است. اضافه کاری و حق تکلیف نیز در تعیین دستمزد ناخالص لحاظ می شود.
  • منظور از حقوق خالص مبلغی است که پس از کسر حقوق به فرد پرداخت می شود.

کسر حقوق و انواع مزایا

کسر حقوق و مزایا

وقتی صحبت از کسر از دستمزد و مزایا می شود، باید توجه داشته باشید که کسر مبالغی است که در نتیجه توافق بین کارمند و کارفرما یا طبق قانون از دستمزد ناخالص افراد کسر می شود. در این راستا کسورات از حقوق و مزایا به چند دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:

1. کسر سود

هر کس در محیط کار خود دارای برخی حقوق اولیه است. علاوه بر این حقوق با توجه به عوامل مختلفی از جمله سطح شغل، سطح فعالیت، پاداش بهره وری و … مبالغی تحت عنوان مزایا به حقوق وی اضافه می شود. در هنگام صدور فیش حقوقی افراد، ضمن ثبت حقوق پایه و کلیه مزایا، مبلغ مشخصی از حقوق زیر سر کسر سود کسر می شود.

2. اجرای قطع صندوق

در موارد خصوصی، قانون اجازه کسر از حقوق کارمند را می دهد. این مورد به عنوان کسر صندوق عملکرد شناخته می شود که طی آن کارفرما باید پس از کسر حقوق کارمند مبلغ را به حساب مشخصی که قوه قضاییه اعلام می کند واریز کند. به طور کلی این مورد کسر دستمزد به دلیل وقوع یکی از دو مورد زیر اجرا می شود:

  • در صورتی که کارگر در دادگاه به ادای بدهی به شخص حقیقی یا حقوقی محکوم شود و از بازپرداخت آن امتناع کند، قاضی می تواند حکم به کسر مبلغ بدهی از فیش حقوقی وی بدهد. در مواردی که وام بیش از سقف حقوق فرد باشد، قاضی تشخیص می دهد که اقساط ماهانه از حقوق کارمند برای پوشش مبلغ نهایی کسر می شود.
  • در صورتی که کارمند به کارفرما ضرر مالی وارد کند، قانون برای کارفرما حق شکایت در این مورد را فراهم می کند. در نتیجه قاضی برای جبران خسارات وارده دستور می دهد که میزان خسارت به صورت مقطوع یا اقساط از حقوق کارمند کسر شود.

3. کسر حقوق مجاز

کسر حقوق و مزایا

در برخی موارد ممکن است بنا به دلایل مختلف بین کارمند و کارفرما توافقی مبنی بر کسر ماهیانه بخشی از حقوق حاصل شود. به عنوان مثال می توان به برخی از مهمترین موارد در این زمینه اشاره کرد:

آگهی استخدام در تهران

برای مشاهده آگهی استخدام در تهران و ارسال رزومه کلیک کنید.

  • گاهی کارمند از وام کارفرما استفاده می کند و طی توافقی با کارفرما، اقساط وام را به صورت ماهانه با کسر از حقوق خود پرداخت می کند.
  • کارمند می تواند در توافق با کارفرما با کسر مبلغ ثابتی از حقوق، هر گونه بدهی را به صورت ماهانه به کارفرما بپردازد.
  • در برخی موارد با هماهنگی کارفرما ممکن است کارمند حقوق خود را قبل از موعد مقرر دریافت کند که از فیش حقوقی وی کسر می شود.
  • بیمه تکمیلی نیز یکی از موارد کسر دستمزد بین کارمند و کارفرما است.

4. کسر تامین اجتماعی

طبق قوانین تامین اجتماعی در کشور همه افراد در محیط کار باید بیمه شوند. ضمناً هر ماه باید حق بیمه ثابت به حساب تامین اجتماعی واریز شود. قانون در این خصوص سهمی را برای کارمند و کارفرما مقرر کرده است. بر این اساس، 7 درصد باید توسط کارمند و 23 درصد توسط کارفرما پرداخت شود. هر ماه در زمان پرداخت حقوق معادل 7 درصد از حق بیمه کارمند کسر می شود.

5. کسر مالیات

کسر حقوق و مزایا

شکل دیگری از مالیات بر درآمد یا کسر حقوق وجود دارد که در فیش حقوقی قابل مشاهده است. میزان مالیات بر حقوق هر ساله توسط دولت تعیین می شود و کارفرما موظف است به نمایندگی از اداره مالیات از حقوق کارکنان خود مالیات کسر و به حساب اداره مالیات واریز کند.

آخرین کلمه

در این مقاله به بررسی انواع کسر و مزایا پرداختیم. کارمندان بخش خصوصی و دولتی هر ماه یک فیش حقوقی دریافت می کنند که در آن به طور مفصل مجموعه خطوط و کسورات دریافتی ذکر شده است. به این ترتیب همه می توانند با گرفتن فیش حقوقی در این زمینه اطلاعات کسب کنند. ممکن است در مواردی دستمزد و کسورات افراد توسط واحد مالی شرکت ها و سازمان ها به اشتباه محاسبه شود. اگر در پایان ماه یک رسید غیرعادی داشتید، حتماً با دریافت فیش حقوقی، مشکلات احتمالی را بررسی کنید.